Heemkunde presenteert 't OnderschoerHeemkunde Denekamp presenteert speciale uitgave (Foto: Heemkunde Denekamp)
Door: Debby Kok-Koehorst | 30-03-2020
DENEKAMP - Denekamp heeft een speciale uitgave van ’t Onderschoer gepresenteerd waarin 75 jaar vrijheid wordt herdacht.

De bevrijding van Denekamp in 35 artikelen. Heemkunde Denekamp brengt elke 5 jaar een speciale WOII-editie van kwartaalblad ’t Onderschoer uit. Dit jaar is dat een extra speciale editie waarmee 75 jaar vrijheid wordt gevierd. Het blad telt 35 artikelen. De redactie van ’t Onderschoer is trots op het resultaat.

“En of. Het ziet er prachtig uit en we krijgen al veel reacties van de lezers,” aldus redactielid Meinte Hoekstra. “Onderwerpen waren er genoeg. Teveel zelfs,” lacht hij. “Hoe dichterbij de herdenking komt, hoe meer verhalen er komen. Nu het magazine is verschenen, komen er nog meer verhalen los. Als we zouden willen, zouden we zó nog een blad uit kunnen geven, maar dat doen we niet. Zo is het goed.”
Heemkunde Denekamp presenteert speciale uitgave (Foto: Heemkunde Denekamp)

Er is in de loop van de jaren al veel geschreven in ’t Onderschoer over de Tweede Wereldoorlog. “Dit keer hebben we ons specifiek op de bevrijding gericht, maar daardoor ontkom je natuurlijk niet aan verhalen uit de oorlog. Samen schetsen ze een bijzonder beeld van Denekamp in oorlogstijd en tijdens de bevrijding. Allemaal nieuwe artikelen, geschreven vanuit de invalshoeken van redactieleden en gastschrijvers. Zo hou je het interessant. Daarom zijn sommige andere verhalen trouwens níet geplaatst. Die zijn al zo vaak beschreven dat iedereen ze onderhand kent.”

Welke verhalen zijn dat dan bijvoorbeeld? “Dat iedereen op 2 april om 9.00 uur in de kerk zat en dat de pastoor vertelde dat de geallieerden eraan kwamen. Iedereen ging de kerk uit en jawel hoor, daar konden ze de bevrijders verwelkomen. Een zeer bekend verhaal dat de meeste lezers onderhand wel kennen. Nee, voor deze editie hebben we gekozen voor onderwerpen die nog niet iedereen kent.”
Heemkunde Denekamp presenteert speciale uitgave (Foto: Heemkunde Denekamp)

Leeft het verhaal van de bevrijding nog steeds, zelfs na 75 jaar? “Zeer zeker en helemaal als het om lokale verhalen gaat. Hoe iemand in Amsterdam de bevrijding heeft beleefd zegt ons niet veel maar hoe een bekende Denekamper de bevrijding heeft beleefd, dát wel. Helemaal als het verhaal zich op een bekende plek afspeelt, bijvoorbeeld de Grotestraat. Daar kun je je wat bij voorstellen. Dan kun je je inbeelden hoe dat eruit gezien moet hebben.”

De speciale 75 jaar vrijheid-editie van ’t Onderschoer is te koop bij boekhandel Brummelhuis in Denekamp en kost 4,50 euro. Wie ’t Onderschoer liever thuisbezorgd krijgt, kan mailen met redactieonderschoer@kpnmail.nl. De redactie doet het magazine graag op de post.
UITGELICHT Krekkers: nieuwe trainer en Topdivisie 
UITGELICHT Inbraken in Geesteren 
30-05-2020 Tapijt valt van aanhanger Beuningen 
  Ongeval met letsel Wierden 
  Wielrenner gewond in De Lutte 
  Fietser gewond in Oldenzaal 
  Gasfles vat vlam in Tubbergen 
  Ruimte voor horecaondernemers 
29-05-2020 Dinkelland sluit 2019 positief af 
  Enschede gaat langzaam open 
  Koerswijziging voor gemeente Oldenzaal 
  Kuiperberg in Ootmarsum gaat open 
  Meer vertrouwen in economie 
  Openbare ruimte groen en duurzaam 
  Onttrekkingsverbod voor vijvers 
  Geld creatieve broedplaatsen Beluister het bijbehorende geluidsfragment uit Iets gemist!?
  Molens weer open 
28-05-2020 Werkzaamheden Almelo-MariĆ«nberg 
  Derde grote corona-onderzoek 
  Dorpsraad Weerselo wil weer verder 
Volg ons