Twee jaar en tbs voor moord op opavrouwe Justitia (Foto: Sang Hyun Cho)
Van de redactie | 16-07-2020
WIERDEN - Ook in hoger beroep heeft de 19-jarige kleinzoon uit Wierden twee jaar celstraf en jeugd-tbs gekregen voor het doodsteken van zijn opa. Hij werd al eerder tot deze straf veroordeeld.

Justitie wilde echter dat de kleinzoon, die ten tijde van de moord 17 jaar was, vanwege de ernst van het misdrijf volgens het volwassenenstrafrecht zou worden veroordeeld. Het gerechtshof bleef echter bij de maximale jeugdstraf.

De opa van de kleinzoon was zakenman Herman Smit (71) uit Wierden. Hij werd in november 2018 door zijn kleinzoon met 38 messteken om het leven gebracht. De rechtbank in Almelo gaf hiervoor de minderjarige kleinzoon twee jaar cel en jeugd-tbs, de maximale jeugdstraf.
De eis van het Openbaar Ministerie was echter zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging, vanwege het feit dat het misdrijf zorgvuldig voorbereid was. Het OM wilde dat de kleinzoon volgens het volwassenenstrafrecht zou worden veroordeeld en ging in hoger beroep.

Advocaat Thijs Geerdink bepleitte dat het jeugdrecht moest worden toegepast. Niet alleen omdat de kleinzoon ten tijde van het misdrijf minderjarig was, maar ook omdat de jongen volgens psychologen verminderd toerekeningsvatbaar was. Het gerechtshof ging daar woensdag in mee.
Volg ons