Carnaval Noordoost-Twente is nu officieel Immaterieel ErfgoedCarnavalsoptocht van Albergen (Foto: Mark Mensink)
Van de redactie | 01-07-2020
TWENTE – Het carnaval in Noordoost-Twente is een van de zeven nieuwe bijschrijvingen in Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Dat betekent dat carnaval in Noordoost-Twente nu een officiële aparte, bijzondere, status heeft. Met de bijschrijving in de Inventaris laat Noordoost-Twente zien dat het bezig is met de borging van hun immaterieel erfgoed en werken ze aan de zichtbaarheid ervan.

De aanvraag is gedaan door vier verenigingen: de Kadolstermennekes uit Oldenzaal, de Köttelpeer’n uit Denekamp, de De Gaffel Aöskes uit Losser, de Othmarridders uit Ootmarssum en de Papsleef’n uit Geesteren vertegenwoordigen alle verenigingen uit Noordoost-Twente bij deze bijschrijving.

Om in aanmerking te komen voor deze status, hebben de verenigingen heel wat informatie moeten aanleveren. Zo moesten ze de exacte aard van de bezigheden en activiteiten beschrijven, maar ook over de impact van het carnaval voor de inwoners en het verhaal over het ontstaan en de geschiedenis ervan.
Carnavalsoptocht Langeveen (Foto: Goossen)

Andere inschrijvingen

Carnaval in Noordoost-Twente is een van de zeven nieuwe bijschrijvingen. De andere zes zijn de Chinees-Indische restaurantcultuur, Holi, de Brabantse orgelcultuur, de riviervisserij, SKS kampioenschap skûtjesilen en de traditionele bevloeiing van grasland.
De Inventaris Immaterieel Erfgoed bevat na deze nieuwe bijschrijvingen meer dan 160 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder ambachten, feesten en sociale praktijken
Volg ons