Krekkers: nieuwe trainer en TopdivisieTrainer Frank van den Noort (Foto: Dewi Wender)
Van de redactie | 15-05-2020
MARIAPAROCHIE - In tien jaar promoveerde volleybaltrainer Frank van den Noort met WVC Dames 1 maar liefst vijf keer en won in die periode ook twee keer de beker.

Deze week begon hij als trainer van Krekkers Dames 1. De volleybalvrouwen uit Mariaparochie starten komend seizoen in de nieuwe Topdivisie. “Promoveren zonder dat ik er iets aan gedaan heb”, lacht Van den Noort.

Krekkers Dames 1 deed afgelopen seizoen een gooi naar het kampioenschap in de eerste divisie. Voordat de coronaperikelen het spelen van wedstrijden onmogelijk maakten, stond Krekkers op de derde plek. Ondanks een onafgemaakte competitie promoveert het team toch naar de Topdivise.

De Nederlandse Volleybal Bond besloot vorige maand om voor het seizoen 2020/2021 een extra Topdivisiepoule van twaalf teams in te voeren. Die extra poule blijft; de NeVoBo wil hiermee het regionale topvolleybal versterken en de reisafstanden op dit een-na-hoogste clubniveau beperken.

Topdivisie: een kolfje naar de hand van trainer Van den Noort. Hoewel Krekkers dit seizoen goed op koers lag was het bij het aannemen van de trainersjob nog geen uitgemaakte zaak dat het team zou promoveren. Voor de nieuwe trainer is het een uitdaging die hij graag aangaat.
Deze week trainden team en trainer voor het eerst samen. Buiten, op een beachvolleybalveld. “Wel heel anders dan in de zaal; het heeft niet mijn voorkeur, maar we beginnen gewoon en maken er iets van.”

Normaal had de 30-jarige trainer het seizoen afgemaakt in Wierden. “De laatste wedstrijd zou op 18 april zijn. We zijn abrupt geëindigd.”
Het was het einde van een meer dan geslaagd decennium volleybal. Met WVC begon Van den Noort in de tweede klasse, promoveerde naar de derde klasse, vervolgens naar de derde, tweede en eerste divisie.

Voor de coronastop stonden de Wierdense dames op de negende plek. Krekkers en WVC Volley ontmoetten elkaar afgelopen seizoen twee keer, met twee keer winst voor Krekkers. “Afgelopen seizoen verliep minder goed. We verloren wedstrijden, en wedstrijden verliezen moet je leren. De rest van de competitie zou WVC, op papier, tegen de makkelijkste tegenstanders spelen. Wie weet waren we nog met Krekkers in de Topcompetitie terecht gekomen.”

Voor Van den Noort was het na tien jaar tijd voor iets nieuws. “Wat mij betreft heb ik het maximale uit het team gehaald. WVC Dames 1 is een team dat veel lol heeft en daarnaast ook volleybalt. Dat is haar kracht; zonder die insteek hadden we dit nooit bereikt. Toen ik begon in ‘n Dikken zat er een man of tien op de tribune, later zat die tribune regelmatig vol met als uitschieter de bekerfinale met zo’n 650 man. Een waanzinnige ervaring.”

Voor de trainer is Krekkers geen onbekend team. “Ik ken het team natuurlijk vanuit de wedstrijden, en inmiddels heb ik ook veel competitiewedstrijden op video gekeken. Het is een jonge groep, die veel ambitie en vechtlust uitstraalt. Dat spreekt mij wel aan.”

Van de Noort vindt het fantastisch dat Krekkers gepromoveerd is. “We gaan de Topdivisie in. We krijgen absoluut wedstrijden waarin we op de top van onze tenen moeten lopen. We moeten de longen uit het lijf trainen om tijdens de wedstrijden te kunnen leveren als de situatie er om vraagt. Op elke training vraag ik honderd procent inzet. Wie tachtig procent geeft, kan net zo goed thuisblijven.”

De nieuwe competitie zou starten op 19 september, maar verwacht wordt dat die datum een aantal weken opgeschoven wordt. “Normaliter lig je er in de zomervakantie vier weken uit. Nu heb je het over vijf maanden. Op ons niveau komt dat niet goed wat de trainingsopbouw betreft.

Deze week traint hij voor het eerst met Krekkers. “Leuk man. Ik heb er zin in. Ik heb al een aantal dingen die ik graag wil of juist niet wil veranderen. Maar als ik aan systemen wil sleutelen kom ik binnen de anderhalve meter. Kennis maken, kijken wat je aan elkaar hebt, krachttraining, een beetje met de bal bezig zijn, dat is het doel voor deze periode.”

Trainerswissel
Het was wel een opmerkelijke trainerswissel. Gertjan ter Harmsel, die drie jaar Krekkers trainde, is nu trainer van WVC Volley Dames 1. “Of we dit afgesproken hadden? Absoluut niet. We praten natuurlijk veel over volleybal, maar dat we zouden ruilen van club, nee.”
De trainers kennen elkaar vanaf hun zevende. Beiden geboren en getogen in Rijssen, beiden spelend bij de Rijssense volleybalclub Rivo, samen in het meest succesvolle Heren 1 team van Rivo. En beiden werkzaam als gymleerkracht op dezelfde school voor voortgezet onderwijs in Harderwijk. “We rijden zelfs af en toe samen”, vertelt Van den Noort.
Zelf speelde hij bij Webton wedstrijden tot vorig jaar april en nam toen afscheid. Datzelfde jaar werd hij voor het eerst vader. “Dat zijn mooie dingen. Volleybal is een megagroot ding in mijn leven, maar als het er echt aan komt zijn er zaken die een stuk belangrijker zijn.”
Volg ons