In Wierden wordt weer muziek gemaakt Het A-orkest van Harmonie st. Jan (Foto: Dewi Wender)
Van de redactie | 23-06-2020
WIERDEN - In de Mariaschool klinkt muziek, sinds vorige week zaterdag weer. Hier repeteert rond het middaguur een deel van het A-orkest van Harmonie St. Jan.
“Je wilt niet weten hoe blij de leden waren dat ze weer live konden repeteren. Glunderende gezichten”, vertelt voorzitter Erik te Wierik.

Een aantal maanden kregen de muziekleerlingen van Harmonie St. Jan geen les. Maar in de tweede week van juni mochten ze weer. “We wilden de lessen absoluut niet uitstellen tot september. Vanaf half maart lag alles stil en daar werd niemand vrolijk van. Muzikanten willen muziek maken, het begon te kriebelen.”

De huidige leslocatie van de vereniging, de Mariaschool, werd heringericht voor de muzieklessen. “We zitten in de grote zaal, Het Trefpunt. Dertig mensen mogen er in. Nadat we alles uitgemeten hadden bleef de teller steken op 28 muzikanten. Het complete A-orkest bijvoorbeeld telt een kleine zestig leden. Dat betekende dat we diverse secties van het orkest moesten splitsen.”

De vereniging telt zo’n 130 leden, verdeeld over drie orkesten, een slagwerkgroep en een AMV-groep. Sinds zaterdag 13 juni wordt er weer gerepeteerd. Met alle passende rituelen. De muzikanten worden naar binnen genodigd door de dirigent. De stoelen staan twee meter uit elkaar. Bij elke stoel staat een bakje, met daarin een zakje met een tissue. Het overtollige vocht van het instrument wordt daarin gedeponeerd. “Zodat het niet op de grond en niet bij een andere deelnemer terecht komt”, legt Te Wierik uit. Het zakje wordt afgesloten en weggegooid, de stoel wordt gereinigd. “We willen zo min mogelijk kans op besmetting.”

“Er zijn veel muziekevenementen niet doorgegaan. Zoals Maestro, dat eind april gehouden zou worden. Dat evenement wordt doorgeschoven naar volgend jaar. Ook het Vijverconcert van eind juni vervalt. We hebben onvoldoende tijd om daarvoor te repeteren. We willen een goed stukje muziek brengen en dan moet je goed voorbereid zijn.”

Maar er is een soort van alternatief. De leden houden zaterdag 4 juli een gezamenlijke repetitie onder leiding van dirigent Egbert van Groningen in de zaal van Het Anker. “Daar kunnen we met ons allen, zelfs op afstand, in. Alleen leden, geen publiek helaas. Het allerbelangrijkste is dat we allemaal weer samen spelen. Dan hebben we alsnog een mooie afsluiting van dit bijzondere jaar.”
Volg ons