Bijenstal geplaatst in Enters ReggedalFrans Poelman bij de Reggedal (Foto: Dewi Wender)
Van de redactie | 27-05-2020
ENTER - Het is nog even wachten op de eerste echte Enterse honing.

Maar de bijenstal staat er deze week, in het Enters Reggedal, aan de rand van een bloemenakker. Negen meter lang en drie meter hoog is de bijenstal die in het buitengebied van Enter komt te staan. Een bijenstal in stijl, met eikenhouten gebinten. Imkers zijn er al en de eerste bijenvolkjes zijn toegezegd. 

Gebouwd door Tonny Kerkhof en Harrie Homan, die de stal in de werkplaats van ’n Waarf in elkaar zetten. Er komt ook een klein schuurtje bij te staan voor materiaal.
Het bijenonderkomen werd vervaardigd in opdracht van de stichting Natuurgebied Enters Reggedal. Deze stichting zet zich in om het natuurgebied het Enters Reggedal in stand te houden en waar mogelijk te versterken. En dat op een zo natuurlijk mogelijke wijze. Zodat iedereen kan blijven genieten van dit stukje natuur.

“Bijen hebben een belangrijke functie bij het bestuiven van plantensoorten en gewassen. We vonden dat daarom hier een bijenstal moest komen. Daarnaast hechten we veel belang aan educatie, en de bijenstal kan daar een rol in spelen”, vertelt voorzitter Frans Poelman.

De stichting wil de jeugd bij de natuur in het Enters Reggedal betrekken, zodat de jeugd leert hoe de natuur werkt en bewondering krijgt voor wat er in deze omgeving te zien is. “Elk jaar zou hier een korte activiteit gehouden kunnen worden. Bijvoorbeeld met groep 4 naar het schapen scheren, met groep 5 naar de bijenstal, groep 6 gaat varen met de zomp, groep 7 bezoekt de stuw en de vistrap. Vrijwilligers kunnen uitleg geven, zodat de scholen zelf weinig hoeven voor te bereiden. dat betekent weinig voorbereidingswerk voor de leerkrachten”, somt Poelman op.

Zo’n negen bijenvolken kunnen een plek vinden in de stal. Twee dames hebben inmiddels de cursus voor imker gevolgd en de eerste bijenvolkjes zijn al toegezegd.
Poelman: “Het mooie aan de stal is ook dat het een gezamenlijk project is. De stal is door vrijwilligers gemaakt en wordt ook door vrijwilligers onderhouden. Sponsoren brachten het geld bij elkaar, de grond kregen we ter beschikking gesteld, het graafwerk, het schilderwerk en de steentjes om de bijenstal zijn allemaal geschonken. We zijn daar blij mee.”
Nog even, en de eerste honing kan hier geslingerd worden.
Volg ons